DEKMEB Bütçe Yönergesi

DEKMEB Bütçe Yönergesi

 AMAÇ

Madde 1         : Bu yönergenin amacı; faaliyet dönemleri içinde uygulanacak birlik görevlilerine verilecek harcırah tutarlarını, telif hakları takip hizmeti ücretleri ile DEKMEB Genel Kurullarında onaylanan tahmini bütçelerin uygulama usul ve esaslarını belirlemektir.

KAPSAM

Madde 2        : Bu yönerge birliğin Faaliyet Dönemi boyunca harcırahlarını, hizmet ücretlerini, DEKMEB Genel Kurulunda onaylanan Tahmini Bütçeyi kapsamaktadır.

TANIMLAR

Madde 3                    : Bu yönergede yer alan;

DEKMEB                : Ders ve Kültür Kitapları Ders ve Kültür Kitapları Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği'ni,

YÖNETİM KURULU        : DEKMEB Genel Kurulu’nda seçilmiş Yönetim Kurulunu,

BİRLİK GÖREVLİSİ        : Yönetim kurulu tarafından DEKMEB’i temsil etmek üzere yurtiçinde ve yurtdışında toplantı ve etkinliklere katılmakla görevlendirilmiş Yönetim, Denetim, Haysiyet ve Teknik Bilim Kurul ile Çalışma Grupları üyelerini, DEKMEB ücretli çalışanları ile uzmanları, danışmanları, avukatları, mali müşavirleri,

GEÇİCİ GÖREV                : Yönetim kurulu tarafından, birlik görevlilerinin DEKMEB’i temsilen katılmalarına karar verilen toplantı, etkinlik, telif hakkı takibi, korsanla mücadele operasyonları, yurtiçi ve yurtdışı lisanslama ve ortak lisanslama çalışmaları ve benzeri diğer faaliyetleri,

KONAKLAMA VE YOL GİDERİ          : Birlik görevlisine geçici görev kapsamında oda kahvaltı olarak ödenen konaklama gideri ile gidiş-dönüş seyahat giderlerini,

GÜNDELİK            : Birlik görevlisi’ ne geçici görev süresince yemek ve diğer kişisel ihtiyaçlarını karşılamaları için ödenen günlük ücretleri,

HARCIRAH            : Birlik görevlisine geçici görev kapsamında ödenen ‘’Konaklama ve yol gideri’’ ile gündeliklerin tamamını,

HUZUR HAKKI     :Yönetim Kurulu veya birlik görevlisinin sorumluluk ve yükümlülükleri nedeni ile karşılaşabilecekleri riskleri azaltmak amacıyla belirlenen maddi karşılıktır. Yönetim Kurulu kararı ile yürütülür.

MALİ BELGE                    : Yürürlükteki mali mevzuata uygun olarak ödemeler veya tahsilatlar karşılığında düzenlenmiş fatura, fiş, bilet, gider pusulası, tahsilat ve bağış makbuzu gibi mali belgeleri,

BÜTÇE                                : DEKMEB 4.Olağan Genel Kurulunda onaylanan Tahmini Bütçeyi,

PAYLAŞIM DAĞITIM YÖNERGESİ   : DEKMEB 4. Olağan Genel Kurulunda onaylanarak yürürlüğe giren ve Olağanüstü Genel Kurulu ile değiştirilmiş ve onaylanmış Ders ve Kültür Kitapları Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği- DEKMEB Telif Gelirleri Paylaşım ve Dağıtım Yönergesini,

ORTAK LİSANSLAMA BİRLİĞİ          : Ders ve Kültür Kitapları Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği-DEKMEB Telif Gelirleri Paylaşım ve Dağıtım Yönergesi’nin        maddesinde tanımlanan, ilim ve edebiyat eserleri meslek birliklerinin sektör ve alan bazında yasal zorunluluk ya da ortak anlaşma ile oluşturdukları iktisadi işletmeler; (meslek birlikleri adına ya da meslek birliklerinin yetkilendirmesi ile) toplu hak yönetimi ve lisanslama kapsamındaki mali hakların kullanımına ilişkin tarifelerin tespiti ve ortaklaştırılması, sözleşmelerin yapılması, toplu hak yönetimi, lisanslama gelirlerinin ve şahsi kullanım amaçlı çoğaltım tazminatlarının (imalat ve ithalat kesintileri) tahsili ve meslek birliklerine dağıtılması, kullanımların izlenmesi ve meslek birliklerine raporlanması, ortak veri tabanı oluşturulması gibi hak yönetim faaliyetlerinden birini veya tümünü gerçekleştiren, yöneten ve bu faaliyetlerden doğan telif hakkı ücretleri ve tazminatlarını tahsil ederek, ilgili meslek birliklerine dağıtan ortak iktisadi işletme veya tüzel kişiliği haiz olmayan geçici nitelikteki birliktelikleri veya tüzel kişiliği haiz ortak lisanslama birlikleri ve federasyonları ifade eder.

 

 DAYANAK : Bu Yönerge, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Telif Hakları Alanında Meslek Birlikleri Yönetmeliği, DEKMEB Tüzüğü, Telif Gelileri ve Paylaşım Dağıtım Yönergesi ve diğer ilgili mevzuata dayanılarak hazırlanmıştır.

HARCIRAH USÜL VE ESASLARI

Madde 4        : Geçici görevler ve birlik görevlileri YÖNETİM KURULU kararı ile belirlenir.

Madde 5        : Geçici görev ’de geçirilen her gün için, Birlik görevlisi ‘ne yurt içinde (150.-TL), yurt dışında (120.-€) GÜNDELİK ödenir.

Madde 6        : Konaklama ve yol giderleri ibraz edilecek mali belgeler karşılığında ödenir.

Madde 7        : Geçici görev sırasında birlik görevlisi tarafından temsil ve ağırlama kapsamında yapılacak harcamalar genel sekreterin onayı ile mali belge karşılığında ödenir.

Madde 8        : Birlik görevlisine tahakkuk ettirilecek tahmini harcırah tutarını aşmamak koşuluyla Harcırahına mahsuben, genel sekreterin onayı ile geçici görev öncesinde ön ödeme yapılabilir. Birlik görevlisi aldığı harcırah avansını geçici görevin sona erdiği tarihten itibaren (5) işgünü içinde kapatmakla yükümlüdür.

 

BÜTÇE UYGULAMA USÜL VE ESASLARI

Madde 8         : DEKMEB hesap dönemi Ocak ayı birinci gününden başlamak üzere bir takvim yılıdır.Bütçe bu yönergenin ekidir. Bütçe gelir ve gider olmak üzere iki kısımdır.

Madde 9        : Harcamalar bütçeye uygunlukları denetlenerek yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Madde 10      : Bütün ödeme ve tahsilatlar mali belge karşılığında yapılır. (7.000.-tl)'yi aşan tüm para hareketlerinin banka aracılığıyla yapılması zorunludur. DEKMEB kasasında (7.000.-tl)'den fazla nakit para bulundurulamaz, aşan tutarlar banka hesaplarına yatırılır.

Madde 11      : Yönetim kurulu başkanı, mali işlerden sorumlu yönetim kurulu Üyesi ve genel sekreter'den herhangi birisinin münferit imzasıyla, (10.000.-tl) ile sınırlı olmak üzere, harcama yapılabilir, banka hesaplarından para çekilebilir, başka hesaplara para havale edilebilir. (10.000, -tl)'yi aşan tutarlar için yönetim kurulu başkanı, mali işlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi veya Genel Sekreter’den herhangi ikisinin müşterek imzaları gerekir.

Madde 12      : Kira, ücret bordroları, vergi, sosyal güvenlik primi ödemelerinin yapılmasından ve bu konulardaki iş ve işlemlerin yürütülmesinden genel sekreter sorumlu ve yetkilidir.

Madde 13      : Bütçe fasılları ve harcama kalemleri arasında aktarma yapmaya yönetim kurulu ve genel sekreter yetkilidir.

Madde 14       : Yönetim Kurulu, Başkan ve Genel Sekreter, 7.000,00 TL’ye kadar satın alma ve harcama yapabilir. 15.000,00 TL’ye (dahil) kadar satın alımlarda ve harcamalarda Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan Yardımcısı veya Genel Sekreter in çift imzası ile yapılabilir.

Madde 15      : Yönetim Kurulu onayı gerektiren satın alma ve harcamalarda;

Resmi olarak her yıl belirlenen sınırın üstündeki tutarlarda en az üç firmadan teklif alınır. Teklifler DEKMEB yönetim kuruluna sunulur. Onayın ardından satın alma ve harcama Genel Sekreter tarafından yapılır.

Madde 16      : Bütçe gelir ve gider olmak üzere iki kısımdır.

16.1. Bütçe gelir kısmı aşağıda belirtilen gelirlerden oluşur.

a) Telif gelirlerinin ve tazminatların tahsilinden elde edilen gelirler ile bu gelirlerin yatırımından doğan gelirler.

b) Genel Kurul’da belirlendiği taktirde giriş aidatı ve üyelik aidatı gelirleri ile telif gelirlerinin ve tazminatların tahsilinden elde edilen gelirlerden kesilecek birlik payları.

c) Bağışlardan ve ölüme bağlı tasarruflardan elde edilen gelirler.

ç) Sahip olduğu herhangi bir malvarlığı ile bu varlıklarından doğan gelirler.

d) Bandrol satışlarından elde edilen gelirler

e) Diğer gelirler.

Birinci fıkranın (a) bendinde belirtilen gelirler, diğer gelirlerden ayrı bir hesapta tutulur.

Birlik gelirleri alındı belgesi veya fatura ile tahsil edilir.

16.2.  Birlik bandrol gelirleri; süreli olmayan yayınlara ilişkin bandrol satışı konusunda Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan 06/04/2011 tarihli protokolün ve 18.5.2012 tarihli ek protokolün hükümlerine uygun kullanılabilir.

16.3.  Bütçe gider kısmı şu maddelerden oluşur:

a) Personel ücret ve tazminat giderleri, vergi ve sosyal güvenlik prim giderleri

b) Birlik zorunlu giderleri

c) Demirbaş amortisman giderleri

d) Kırtasiye, posta, kargo giderleri

e) Ulaşım ve temsil ağırlama giderleri

f) Tadilat, bakım ve onarım giderleri

g) Telefon, su, elektrik, doğal gaz, ısınma, faks vb. giderleri

h) Kira giderleri

ı) Yolluk ve gündelikler

i) Proje, çalıştay, sempozyum, seminer, panel, kongre, meslek içi eğitim programları, atölyeleri, fuarları vb. giderleri

j) Fikri mülkiyeti ilgilendiren konularda ulusal ve uluslararası düzeyde proje–yarışma yapılması, toplantı, kongre, sempozyum, seminer ve benzeri etkinliklere ilişkin giderler

k) Faaliyet alanlarına ilişkin her türlü hizmet alımı ve diğer işler

l) Yeminli mali müşavirlik, mali müşavirlik ve avukatlık hizmetleri giderleri

m) Yayın ve baskı, video, tercime ve  dağıtım giderleri

n) Telif hakları alanında bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetleri, halkla ilişkiler ve/veya reklam, sponsorluk vb. giderleri

o) Telif hakları ihlallerinin önlenmesi ve Fikri mülkiyet sisteminin güçlendirilmesi  

ö) Uluslararası meslek örgütleri organizasyon çalışma giderleri, aidatları,

p) Korsanla mücadele giderleri

r) Lisanslama giderleri

s) Ortak Lisanslama Platformu giderleri

ş) Yazılım giderleri, veri tabanı giderleri, web sitesi kurulumu, alan adı, bakım hizmetleri vb. giderleri

t) Danışmanlık giderleri

u) Yargılama, mahkeme, harç, teminat, delil, noter, marka tescil vb. giderleri

ü) Diğer giderler

Madde 17      : Bütçenin gelir kısmı tahminleri hakkında aşağıdaki hükümler uygulanır:

 

Gelir, bir evvelki yıl tahsilatı göz önünde tutularak mümkün olduğu kadar gerçeğe yakın tahmin edilir.

17.1. Bütçenin gider kısmı, bir önceki yıl giderleri ile cari yıl içinde yapılması düşünülen işler göz önüne alınmak suretiyle, mümkün olduğu kadar aktarmaya ihtiyaç duyulmayacak şekilde düzenlenir.

17.2. DEKMEB bütçesi; gelir cetveli, gider cetveli ile DEKMEB’in zorunlu organlarından, çalışan personel kadro ve mevcutlarını gösteren cetvellerden oluşur.

Madde 18      : Satın Alma ve Harcama Yetkisi:

Satın alma ve harcama yetkisi, işbu yönergeyle belirlenmiş limitler dâhilinde yetkisi olan kişiler tarafından kullanılır.

Madde 19      :Satın Alma ve Harcama Yetki Limitleri:

Genel Sekreter; 8.000-TL’ye kadar satın alma ve harcama yapabilir, banka hesaplarından para çekilebilir, başka hesaplara para havale edilebilir. Genel Sekreter 8.000-TL üzeri ve 50.000-TL altı harcamalarda DEKMEB Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Sayman’dan herhangi ikisinin müşterek imzaları ile satın alma ve harcama yapabilir. 50.000-TL üzerindeki satın almalarda DEKMEB Yönetim Kurulu kararı gerekir.

Madde 20      : Satın Alma Süreci:

Satın alma işlemlerini yapan kişiler, aşağıda belirtilen görev ve politikalara uygun olarak satın alma yaparlar.

Yönetim Kurulu onayı gerektiren satın alma ve harcamalarda;

Sözleşme gerektiren satın almalarda taraflarca oluşturulan sözleşme, satın alma onayını veren kişi, kişiler veya kurula sunulur. Onaylanan sözleşme, tedarikçi firmayla karşılıklı imza altına alınarak sipariş aşamasına geçilir.

YÜRÜRLÜK VE YÜRÜTME

Madde 21       : Bu Yönerge, DEKMEB Genel Kurulu’nda onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Madde 22       : Bu Yönerge hükümleri DEKMEB Yönetim Kurulu ve Genel Sekreteri tarafından yürütülür.