TTKB tarafından Ders Kitaplarında Beceri Ölçümü ve Yeni Nesil Soru Yazma Eğitimi düzenlendi

TTKB tarafından Ders Kitaplarında Beceri Ölçümü ve Yeni Nesil Soru Yazma Eğitimi düzenlendi

TTKB tarafından Ders Kitaplarında Beceri Ölçümü ve Yeni Nesil Soru Yazma Eğitimi düzenlendi | Haberler & Duyurular | DEKMEB

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı bünyesinde 09 ve 10 aralık 2019 tarihlerinde Bakanlığımıza bağlı ilgili hizmet birimleriyle özel yayınevlerinin ders kitabı hazırlama ekiplerine yönelik olarak düzenlenen iki günlük "Ders Kitaplarında Beceri Ölçümü ve Yeni Nesil Soru Yazma Eğitimi" Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Bakanlığımızın diğer ilgili birimlerin katkılarıyla gerçekleştirildi.

Kurul Başkan vekili Dr. Hüseyin ŞİRİN'in selamlama konuşmasıyla başlayan eğitimin ilk oturumunda eğitim görevlisi Dr. Türker TOKER PISA 2018 verilerine de dayalı olarak 21. yüzyıl becerilerinin ve temel yetkinliklerin uluslararası standartlarda ölçülmesi konusunda oluşacak farkındalığın eğitim öğretimin kalitesine de önemli ölçüde yansıyacağını belirtti. Ayrıca öğretim programlarındaki güncellemelere bağlı olarak Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde belirlenen ve uluslararası sınavlarda ölçülen temel yeterlilik ve becerilere dayalı etkinliklerle sorulara yer verilmesine olan ihtiyaç dikkate alındığında gerçekleştirilecek eğitimin oluşacak genel algıya yansımasını da önemsediklerini ifade etti.

Katılımcılar tarafından Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca 2018 yılında yayımlanan "Ders Kitaplarıyla Eğitim Araçları ve Bunlara Ait E-içeriklerin İncelenmesinde Değerlendirmeye Esas Olacak Kriterler" çerçevesine bağlı olarak gerçekleştirilen eğitim sonucunda ders kitaplarının hazırlanma aşamasında oluşturulacak tüm ölçme değerlendirme etkinliklerinde önemli ölçüde gelişme sağlanması beklendiği ifade edildi.

İki günlük eğitimin ilk gününde teorik düzeyde ölçme ve değerlendirmede dikkate alınması gereken temel ilkeler ve uygulanan teknikler üzerinde verilen eğitimin ardından ikinci gün uygulamalı atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Eğitim sonucunda beceri temelli yeni nesil soru örneklerinin oluşturulmasıyla kitaplarda yer alacak ölçme ve değerlendirme standartlarına yönelik bir farkındalığın oluştuğu gözlemlendi. Ayrıca yapılan değerlendirmelerde özellikle öğrenci çalışma kitaplarının zengin bir uygulama kaynağı olarak tasarlanmasının beklentileri karşılama düzeyini önemli ölçüde arttıracağı ortaya çıktı.