Fikri Mülkiyet Ceza Hukuku Alanındaki Güncel Gelişmeler ve Uygulamada Karşılaşılan Sorunların Çözümü Çalıştayı

Fikri Mülkiyet Ceza Hukuku Alanındaki Güncel Gelişmeler ve Uygulamada Karşılaşılan Sorunların Çözümü Çalıştayı

Fikri Mülkiyet Ceza Hukuku Alanındaki Güncel Gelişmeler ve Uygulamada Karşılaşılan Sorunların Çözümü Çalıştayı | Haberler & Duyurular | DEKMEB

 

 

Fikri Mülkiyet Ceza Hukuku Alanındaki Güncel Gelişmeler Ve Uygulamada Karşılaşılan Sorunların Çözümü Çalıştayı  07-08-09 Mart 2024 tarihinde  IC Hotels Green Palace, Kundu Mah. Yaşar Sobutay Cad. No:432 Aksu/Antalya adresinde gerçekleşmiştir. Çalıştaya Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyeleri, Hakim ve Savcılar Kurulu resmi izin ve dilekçeler ile katılan Hakim, Cumhuriyet Savcısı, ve BAM Üyeleri, Akademisyenler, ve meslek birlikleri yetkililerinin katılımı üzere tamamlanmıştır.

Çalıştaya Hakim ve Savcılar Kurulu’ndan katılan İller ve İlçeler; Adana, Ankara, Antalya, İstanbul, Konya, Samsun, Van, Diyarbakır, Gaziantep, İzmir, Kırşehir, Mardin, Kızıltepe, Siirt, Şanlıurfa, Akçakale, Aksaray, Alanya, İstanbul Bakırköy, İstanbul Anadolu, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bayburt, Bolvadin, Ceyhan, Silopi, Çanakkale, Konya Ereğli, Karaman Sarıveliler, Erzincan, Eskişehir, Gebze, Hatay, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kırıkhan, Kırklareli, Kırklareli Vize, İstanbul Küçükçekmece, Kütahya, Manisa, Nazilli, Erzurum Oltu, Ordu, Rize, Tarsus, Tokat, Tunceli, Uşak, Tokat Zile, Zonguldak ve Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyeleri de katılım sağlamıştır.

Fikri Mülkiyet Ceza Hukuku Alanındaki Güncel Gelişmeler Ve Uygulamada Karşılaşılan Sorunların Çözümü Çalıştayı, açılış konuşmaları yapılarak başlanmıştır. Açılış konuşmalarını yapanlar; DEKMEB Başkanı Sayın Mustafa Altundal’ın akabinde Telif Hakları Genel Müdürü Sayın Erkin Yılmaz, Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Sayın Erdoğan İshakoğlu ve son olarak Yargıtay 7. Ceza Dairesi Başkanı Sayın Memiş Selçuk Güney yaparak oturumlara geçilmiştir. Çalıştay altı oturum, altı oturum başkanı, onbeş konuşmacı olarak gerçekleşmiştir. Program akışı ve isimler nihai faaliyet raporu ekinde sunulmuştur. Çalıştaya 117 kişi katılmıştır. Katılımcılara ve konuşmacılara katılım belgesi verilmiştir. Oturum başkanlarına ve konuşmacılara plaket takdimi yapılmıştır.

Telif Hakları Genel Müdürü sayın Erkin Yılmaz’ın katılımıyla açılışımız saygı duruşu ardından İstiklal Marşı ile başlamıştır.

 

Çalıştayın gerek hazırlık gerekse de icrası aşamasında sektörde ve yargılama aşamasında karşılaşılan sorunların tespitinin yapılması ve sorunların sebebinin tartışılma imkanı bulunmuştur. Özellikle ülkemizin çeşitli bölgelerinde görev yapan hakim, savcı ve avukatların buluşması üzerine karşılıklı beyin fırtınası ile bir farkındalık yaratılmış, taklitlerin, bilgi hırsızlığının önüne geçilmesi için çözüm önerileri getirilmiştir. Fikri mülkiyet haklarının tüm birimlerde bilinirliği arttırılarak, mevzuatın amir hükümleri izah edilerek hakların kullanılması ve korunmasında aydınlatma ve destek sağlanarak, eser ve hak sahiplerinin telif haklarının korunmasına yardımcı olacaktır.

Öncelikle 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu başta olmak üzere Korsanla Mücadeleyi daha rahat ve etkili yürütebilmek için ilgili yasalarda defalarca değişiklikler yapılmış, ihtisas Mahkemeleri kurulmuş, Emniyet Güçlerinde özel birimler oluşturulmuş ancak yine de istenilen sonuca bir türlü ulaşılamamıştır. Bu durum öncelikli sorunun uygulama da karşımıza çıkan eksiklik yada yanlışlıklardan kaynaklandığını ortaya koymaktadır.

Büyük şehirlerde sayıları bazen yetersiz kalsa bile uzmanlaşmış birimler görev yaparken diğer yerlerde konuya hakim ve bilgili personel eksikliği dikkati çekmektedir. Aynı zamanda konu ile ilgili olarak görev yapan bazı birimlerde korsanla mücadele uygulamaları diğer yasal uygulamalar yanında daha önemsiz olarak görülmektedir. 

Büyük şehirlerdeki hakim ve savcılar uygulamaları daha çok sayıda gerçekleştirilmektedir. Buralarda görevli personel hem konuyu daha iyi öğrenmekte; mücadele yöntemlerinde tecrübe kazanmakta, hem de konunun ruhunu daha iyi özümsemektedirler. Büyük şehirler dışına çıkıldığında ise görevli personelde en başta eğitim, motivasyon ve uygulama yetersizliğinden kaynaklanan eksikliklerle karşılaşılabilmektedir.

Özellikle davaların istinaf aşamasında kesinleşmesi dosyaların Yargıtay incelemesine gitmemesi eski yerleşik uygulamaların korunamamasına buna bağlı olarak arama el koyma kararı alınmasındaki problemlere inkara bağlı verilen takipsizlik kararlarına, usul yanlışlıkları sebebiyle yasak delil sebebiyle sanıkların beraat etmesine, bilirkişilerin seçimindeki problemlerin derinleşmesine sebebiyet vermektedir. Çalıştayımızın gerçekleştirilmesi ile 5846 sayılı yasanın uygulama örneklerinin ve yazılı hukuki görüşlerin ülke genelindeki tüm uygulayıcılara ulaştırılması sağlanmıştır. Yukarıda kısaca bahsettiğimiz hususlar çözümlenmesi gereken sorunların tamamı olmasalar bile , sadece bunların çözümlenmesi bile Korsanla Mücadele de çok önemli ilerlemeler yapılabilmesini sağlayacaktır.