Ders Kitapları Çalıştayı Düzenlendi

Ders Kitapları Çalıştayı Düzenlendi

Ders Kitapları Çalıştayı Düzenlendi | Haberler & Duyurular | DEKMEB

Çalıştay ders kitabı ve öğretim materyali hazırlayan hizmet birimlerinin yanı sıra Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü temsilcileri, eğitim yayıncılığı sektöründe önde gelen basın yayın meslek birlikleri temsilcileri ve Ankara il ve ilçe Millî Eğitim Müdürlüklerinden yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin DÖNMEZ hızla değişen bir toplumda doğal olarak bilginin ve öğrenci ihtiyaçlarının da değiştiğini, değişen şartlara uyum sağlamak ve öğrencileri  geleceğe daha iyi  hazırlamak için her türden öğretim materyallerinin geliştirilmesi, incelenmesi ve onaylanmasındaki iş ve işlemlerin  iyileştirilmesi gerektiğini bu amaçla büyük bir özveriyle uğraş verdiklerinin altını çizdi.

Bakanlık olarak tüm paydaşlarla birlikte öğretim süreçlerindeki gelişmelerin yönünü yakından izlemek ve gereklerini yerine getirmek konusunda her türden işbirliğine açık olunduklarını, bu çalıştay vesilesiyle bir kez daha vurgulamak istediğini belirten DÖNMEZ, kamuoyunda ders kitaplarının yetersiz olduğu algısının yayılmaya çalışıldığını ve buna bağlı olarak yardımcı kaynak ihtiyacı yaratıldığını,  çocuklarımızın eğitim sürecini yalnızca sınava yönelik akademik hazırlıktan ibaretmiş gibi algılamalarının sağlandığını, oysa birey olarak öğrencilerin hayata her yönden hazırlanmaları gerektiğini, beceriye dayalı öğrenmelerinin ve farklı platformları kullanabilme yeterliliklerinin gelişimlerine ve geleceklerine yön vermelerinde çok önemli olduğunu belirtti. Bu doğrultuda gerek mevzuat yönünden gerekse kitapların içeriklerinin zenginleştirilmesiyle ilgili yapılması gereken düzenlemeler konusunda her türden görüş ve işbirliğine açık olduklarını, çalıştayda ortaya konulacak görüşlerin bu konulara ışık tutmasını arzu ettiklerini ifade etti.

Katılımcılar ders kitaplarının kalitesinin son yıllarda artış gösterdiğine ve kamuoyundaki algının yanlış bilgi aktarımından ve alanla ilgili bilgi sahibi olmayan kişilerin oluşturduğu bilgi kirliliğinden kaynaklandığını belirttiler. Ders kitaplarının hazırlanma, incelenme ve onay süreçlerinde gösterilen dikkat, titizlik ve geliştirilen kalite ölçütlerinin ilgiyle izlendiği, özellikle EBA gibi elektronik platformlarla entegrasyon sağlanmasının öğrenciye kullanım kolaylığı sağladığı, bu tür teknolojik gelişmelerden daha fazla istifade edilerek kitapların hazırlık süreçlerinde görev alacak kişilerin niteliklerinin belirlenmesinin de kalite süreçlerine katkı sağlayacağı görüşler arasında yer aldı. Ayrıca sahadaki öğretmenlerin kitapların kalitesi ve seçimi konusunda belirleyici rol almalarının önemi üzerinde duruldu.

Katılımcılar görüş alış verişinin oldukça yararlı olduğunu, Millî Eğitim Bakanlığının paydaşlarıyla bu türden geniş katılımlı işbirliği imkânlarını artırmasının yararlı olacağını ifade ettiler.