YAYINCILIKTA DİJİTAL DÖNÜŞÜM BASILI VE DİJİTAL YAYINCILIKTA TELİF HAKLARI SEMPOZYUMU
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve DEKMEB işbirliğince hazırlanan, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinin de paydaş olduğu sempozyum başlangıcı 31/12/2022 – 31/05/2023 olan “Yayıncılıkta Dijital Dönüşüm – Basılı ve Dijital Yayıncılıkta Telif Hakkı İhlalleri Sempozyumu” fikri mülkiyet bilincinin toplumda yaygınlaşması, özellikle korsanla mücadele ile ilgili uygulamada karşılaşılan sorunların tüm paydaşlar nezdinde çözümü, işbirliği sağlanması ve yine dijital mecrada yayıncılığın geleceği ve dijital hak ihlalleri konusunda bilgilendirme ile çağın gerekleri konusunda bir farkındalık yaratılması amacı ile hazırlanmıştır.
Yayıncılıkta Dijital Dönüşüm – Basılı ve Dijital Yayıncılıkta Telif Hakkı İhlalleri Sempozyumu 28-29 Nisan 2023 Meyra Palace Hotel Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No:55 Balgat-Çankaya/Ankara adresinde gerçekleşti. Sempozyuma Hakim ve Savcılar Kurulu’ndan Hakim, Cumhuriyet Savcısı, ve BAM Üyesi olmak üzere; Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Van, Adana, Antalya, Seferihisar, Konya, Samsun, Başkale, Gevaş'dan sempozyuma katılım sağlamışlardır.
Sosyo-kültürel anlamda fikri mülkiyet yaşamın her alanında etkisini göstermekle özellikle korsanla mücadelenin etkinliği artırılarak devletin, yazarların ve yayıncıların ekonomik kayıplarını azaltarak eser ve hak sahiplerini yeni eser hazırlanması yönünde teşvik edilecek böylece okurun daha çok ve daha nitelikli eserle buluşması sağlanacaktır. Böylece ülkenin gelişimi ve bilgi toplumu hedefine ulaşabilme amaçlarına katkı sağlanacaktır.
Sempozyumun gerek hazırlık gerekse de icrası aşamasında sektörde karşılaşılan sorunların tespitinin yapılması ve sorunların sebebinin tartışılması imkanı bulunmuştur. Özellikle ülkemizin çeşitli bölgelerinde görev yapan akademisyen ve hakim, savcı, avukat ve sektör temsilcilerinin buluşturulması sayesinde karşılıklı beyin fırtınası ile bir farkındalık yaratılmış, taklitlerin, bilgi hırsızlığının önüne geçilmesi çözüm önerileri getirilmiştir. Yine programdaki konuların işleniş sırası ve başlıkları yazar-yayınevi ilişkileri yönünden de sağlıklı bir işlerlik kazanması için eğitim niteliği taşımıştır. Neticeten fikri mülkiyet haklarının tüm birimlerde bilinirliği arttırılarak, mevzuatın amir hükümleri izah edilerek hakların kullanılması ve korunmasında aydınlatma ve destek sağlanarak, eser ve hak sahiplerinin telif haklarının korunmasına yardımcı olacaktır. Sempozyum sonunda vücuda getirilen araştırma makaleleri de bu alanda yapılacak çalışmaların potansiyelinin ortaya çıkartılmasına fayda sağlayacaktır.
Yayıncılıkta Dijital Dönüşüm – Basılı ve Dijital Yayıncılıkta Telif Hakkı İhlalleri Sempozyumu Telif Hakları Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent’in katılımı akabinde meslek birliğimiz Genel Başkanı Mustafa Altundal’ın açılış konuşması ile başlamıştır. Sempozyum altı oturum, altı oturum başkanı, 16 konuşmacı olarak gerçekleşmiştir. Program akışı ve isimler proje kapama ekinde sunulmuştur. Gelen katılımcı sayısı 80 kişi katılmıştır. Katılımcılara ve konuşmacılara katılım belgesi verilmiştir. Oturum başkanlarına ve konuşmacılara başkan Mustafa Altundal’ın plaket takdimiyle son bulmuştur.